Kok opp rikelig med friskt vann, helst i en kanne med "goose neck" helletut slik at du lettere kan kontrollere strålen. Hario Buono er et godt valg.
Vei opp kaffe (et tips er å veie opp hele kaffebønner slik at du slipper å kverne opp mer kaffe enn du skal bruke) - vi anbefaler å prøve med 35 g kaffe til 0,5 l vann. Se skjemaet under for flere oppskriftsforslag. Kvern så kaffen til vanlig filtermalt. Her kan man etterhvert prøve seg frem for å finne den perfekte kverningsgraden for akkurat den kaffen du skal bruke.
0,5 l vann
0,8 l vann
1,0 l vann
35 g kaffe
56 g kaffe
70 g kaffe
Plasser filteret i Chemexen slik at siden med dobbelt papir ligger over helletuten.
Hell litt varmt vann over filteret for å skylle ut papirsmaken. Hell så vannet ut av Chemexen igjen mens filteret sitter i.
Fordel nykvernet kaffe jevnt i filteret.
Sett kaffen på en vekt og nullstill viseren.
Fukt først all kaffen i filteret med 20-30% av det nykokte vannet. Skal du bruke 500 g vann vil dette si ca. 150 g. Målet er å mette kaffen jevnt med vann, så hell derfor vannet sakte i små sirkelbevegelser. Dette steget kalles blomstring og er meget viktig for å få ut det fulle smakspotensialet i kaffen. Gå videre til neste steg når vannet har sunket gjennom kaffen.
Fortsett hellingen sakte i sirkler. Noen foretrekker her å helle i ”pulser” på 70-100 g om gangen. Begynn gjerne i midten og jobb deg i sirkler utover mot kanten. Igjen er målet en jevn ekstrahering av kaffen.
Slutt å helle når du når den ønskede vekten, 500 g i denne oppskriften. Disse stegene bør ta ca. 4-5 minutter å gjennomføre, avhengig av hvor mye kaffe du brygger. Dedikerte kaffeentusiaster bruker gjerne også en timer for å komme frem til den perfekte ekstraksjonstiden.
Kast filteret i komposten og server gjestene dine fersk håndbrygget kaffe direkte fra den lekre Chemexen.