Eksklusive kaffeprodukter levert hjem til deg
(0)
Nettleseren din må oppgraderes. Du har Internet Explorer version {%ieversion%}. Gå til
www.microsoft.com
for å laste ned siste versjon av Internet Explorer.
Kaffeblogg
V60 bryggeguide
Hario V60 har på kort tid blitt markedsledende i Norge på håndbrygg. Vi viser deg her hvordan du går frem for å brygge deg en deilig kopp med V60'en. Lykke til med bryggingen!
Dette trenger du:
V60
Filter til V60
En god kaffekvern
En presis vekt
Kaffebønner
Hellekanne med "goose neck" helletut, f.eks. Hario Buono
En stor kopp eller serveringskanne
Slik går du frem
Kok opp rikelig med friskt vann, helst i en kanne med "goose neck" helletut som f. eks. Hario Buono.
Vei opp kaffe (et tips er å veie opp hele kaffebønner slik at du slipper å kverne opp mer kaffe enn du skal bruke) - forholdet bør være omtrent 66 g kaffe for 1 liter vann. Prøv derfor med 33 g om du ønsker å brygge en halv liter.
Kvern opp kaffe til filtermalt eller litt finere.
Plasser filteret i V60en og sett V60en direkte på det du ønsker å brygge i, for eksempel Harios serveringskanne eller en stor kopp om du ikke skal brygge så mye.
Hell litt varmt vann over filteret for å bli kvitt papirsmaken.
Fordel nykvernet kaffe jevnt i filteret ved å riste litt på det.
Plasser serveringskannen med V60en på en vekt og nullstill vekten.
Begynn bryggingen med å fukte kaffen i filteret med ca. 20-30% av vannet du skal bruke. Under denne "blomstringen" er det ønskelig å mette all kaffen med vann, men ikke så mye at det begynner å renne gjennom filteret.
Fortsett hellingen sakte i sirkler. Hell saktere når trakten er i ferd med å fylles opp, og ta korte pauser om nødvendig. Noen foretrekker her å helle i ”pulser” på 70-100 g om gangen. Begynn gjerne i midten og jobb deg i sirkler utover mot kanten. Igjen er målet en jevn ekstrahering av kaffen. Unngå å helle helt på kanten av filteret da det kan gjøre at vann unnslipper og vi får underekstrahert kaffe.
Stopp hellingen når du når den ønskede vekten, 500 g om du brygger en halv liter. Selve bryggingen bør da ha tatt ca. 3 minutter.
Server gjestene dine kaffe direkte fra kannen du brygget i.
Kommentar
Hva er forskjellen på å bruke en V60 kontra en vanlig filterbeholder fra f.eks. Moccamaster?
Lars
Hei Lars,
V60 er jo designet spesielt for å brygge for hånd, og er nok derfor best egnet til akkurat det. Det har å gjøre både med vinkelen på trakten (60 grader) og rillene du ser på innsiden, i tillegg til hullet i bunnen. Du kan jo selvsagt bruke filterholderen fra en kaffetrakter og, men jeg er ikke sikker på om du får like godt og konsistent resultat når du brygger for hånd.
Smaken av Kaffe
Hei! Hvordan er sammenhengen mellom bryggetid og mengde ferdig kaffe?
Olav
Hei Olav!
Det varierer litt hvor lang tid folk bruker på bryggingen. Det viktigste synes jeg er at man får en jevn ekstraksjon ved at man lar vannet renne jevnt gjennom filteret. Jeg bruker ca 3 min på en halv liter og 4-5 min på en liter ferdig kaffe.
Smaken av Kaffe
Hei! Jeg har kjøpt meg V60, men inne vekt! Til to kopper kaffe, hvor mye/mange måleskjeer(fulgte med) skal jeg bruke og hvor mye vann(dl)?
Thomas
Hei, jeg har en V60 str 02 i glass, og planlegger å kjøpe en i plast til turbruk. Til tur ville jeg foretrukket den minste størrelsen, men ønsker ikke å være avhengig av to forskjellige filterstørrelser. Kan jeg bruke 02-filtrene i 01-holderen?
Nina
Skriv kommentar
Toggle navigation
Brands
Hario
AeroPress
Chemex
Kaffetilbehør
FAQ
KAFFEBLOGG
×
Søkresultater